Kopia zapasowa, usunięcie urządzenia oraz przywrócenie do ustawień fabrycznych centrali

Kopia zapasowa

Niestety znaczmy minusem aplikacji jest, że nie posiada żadnej możliwości tworzenia kopii zapasowej. Jak wiemy awarie się zdarzają i przy skomplikowanych konfiguracjach inteligentnego domu odtworzenie zaprogramowanych scenerii i automatyzacji może okazać się nie możliwe.

Aby rozwiązać ten problem możemy się cofnąć do archaicznych czasów kartki i ołówka. I spisać ręcznie najważniejsze procedury wykonywane samoistnie w naszym inteligentnym domu. Na szczęście są też nowsze sposoby a mianowicie opcja screenowania. Użyłem właśnie tego rozwiązania problemu i umieściłem zapisane obrazy na prywatnej chmurze (czy inne miejsce do archiwizacji danych np. dysk zewnętrzny). Dla ułatwienia przedstawiam poniżej listę wartych do zarchiwizowania obszarów aplikacji.

  • Główny panel aplikacji
  • Pełną listę urządzeń
  • Automatyzację (zarówno lista jak i pojedynczo każdą)
  • Panele główne przycisków i pilotów (tutaj również mamy automatyzacje)
  • Scenerie (zarówno lista jak i ich zaprogramowane czynności)
  • Pokoje (listę pokoi jak i osobno każdy z listą przypisanych urządzeń)
  • Grupy oświetlenia (zarówno lista jak i pojedyncze)
  • Smart Home Monitor (panel główny jak i ustawienia)
  • Lokalizacja (opcjonalnie)
  • Członkowie (opcjonalnie)
  • Bezpośrednio połączone urządzenia (opcjonalnie)

Jak usunąć czujnik lub urządzenie z SmartThings ?

Jeśli masz podłączony czujnik lub urządzenie do konfiguracji SmartThings, ale już jej nie potrzebujesz, to naprawdę łatwo jest odłączyć się od systemu. Oto jak szybko i łatwo go usunąć bez problemów.

UWAGA: Przed wykonaniem usunięcia zalecam usunięcie czujnika ze wszystkich scenerii i automatyzacji. W przeciwnym razie mogą się pojawić trudne do przewidzenia konsekwencje. Automatyzacje mogą zostać usunięte bądź też zostać dezaktywowane.

  1. Najpierw otwórz aplikację SmartThings na telefonie.
  2. Następnie w lewym menu wybierz kartę „Urządzenia”. Tutaj zobaczysz listę wszystkich czujników i urządzeń podłączonych do SmartThings. Zarówno urządzenia marki SmartThings, jak i urządzenia innych producentów.
  3. Następnie po prostu wybierz urządzenie, które chcesz usunąć.
  4. Stuknij ikonę ustawień w prawym górnym rogu ekranu i wybierz „Edytuj”.
  5. U dołu ekranu kliknij „Usuń urządzenie”. Potwierdź operację i gotowe.

W dowolnym momencie w przyszłości, jeśli chcesz ponownie dodać to urządzenie do konfiguracji SmartThings, możesz to łatwo zrobić po prostu przechodząc proces dodawania nowego urządzenia do konfiguracji. W przeciwnym razie, jeśli planujesz pozbyć się urządzenia i sprzedać je, po prostu upewnij się, że je wyrzuciłeś i przywrócisz do ustawień fabrycznych, jeśli tego wymaga.

Więcej tutaj.

Jak przywrócić ustawienia fabryczne urządzenia SmartThings Hub ?

Jeśli kiedykolwiek zdecydujesz się sprzedać lub przekazać swoją centralę SmartThings innej osobie, powinieneś upewnić się, że zresetowałeś go do domyślnych ustawień fabrycznych, aby nowy właściciel mógł zacząć całkowicie od nowa. Oto jak to zrobić.

UWAGA: Zresetowanie koncentratora spowoduje przywrócenie ustawień fabrycznych. Wszystkie połączenia urządzeń, automatyzacje i sceny powiązane z koncentratorem zostaną utracone. Wszystkie urządzenia podłączone do koncentratora będą musiały zostać zresetowane lub wykluczone przed ponownym podłączeniem.

Proces jest dość prosty i przypomina go, zresetowanie routera. Zacznij od zlokalizowania zagłębionego przycisku RESET z tyłu koncentratora SmartThings.

  1. Po pierwsze odłącz kabel zasilający od koncentratora. 
  2. Następnie za pomocą szpilki lub podobnego narzędzia przytrzymaj przycisk RESET z tyłu centrali. 
  3. Przytrzymując wciśnięty przycisk RESET, ponownie podłącz kabel zasilający. 
  4. Kontynuuj przytrzymanie przycisku RESET przez ponad 30 sekund. 
  5. Gdy dioda LED z przodu koncentratora zmieni kolor z żółtego na stały żółty, zwolnij przycisk.
    • Jeśli nie zwolnisz przycisku RESET w ciągu kilku sekund po tym, jak dioda LED zmieni kolor na żółty, Hub może nie rozpocząć resetowania.

Wykonanie pełnego resetu do ustawień fabrycznych zajmie od 10 do 15 minut. Gdy dioda LED na koncentratorze zacznie migać na zielono i czerwono, powinieneś być już w stanie podłączyć swój Hub do SmartThings ponownie.

Pozostaje jeszcze usunięcie lokalizacji w aplikacji SmartThings.

  1. W tym celu wejdź do Zarządzaj lokalizacją, aby to zrobić wybierz prawe ustawienia (trzy kropki) a panelu głównym i wybierz pożądaną opcję.
  2. Następnie „Usuń lokalizację” i potwierdź wykonywaną czynność.

UWAGA: Nie można cofnąć usuwania lokalizacji.

Więcej tutaj.

Odpowiedzi na najczęstsze problemy techniczne w SmartThings Hub i przy dodawaniu urządzeń znajdziesz tutaj.

2 myśli w temacie “Kopia zapasowa, usunięcie urządzenia oraz przywrócenie do ustawień fabrycznych centrali

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s